Dragana Đermanović

Negdje početkom godine objavljena je vijest da sajt blogger.ba, na kojem se nalazi ovaj blog, prestaje sa radom. Ta vijest me zatekla u situaciji koja je bila ekstremno stresna i ispunjena obavezama, tokom boravka u Sarajevu. Nisam u tom periodu imao vremena da se time bavim pa je bilo poprilično realno da se svi zapisi, dokumenti, slike… ostavljani na ovom mjestu, naprosto pretvore u virtuelni pepeo i prah. Iako ta digitalna stvarnost koju imamo pred sobom često izgleda neuništiva, ipak nije tako. U ovom i sličnim slučajevima, opasnost od uništenja prijeti iz dva razloga:

1. kada se sadržaj postavlja na lokacije koje su besplatne. Recimo, besplatni su prostori za blogove, za čuvanje mejlova (hotmail, gmail, …), za čuvanje raznih slika, ličnih zapisa, različitih veza s drugim ljudima (Facebook), itd. itd.

2. kada se ne napravi (ili ponekad nema mogućnosti da se napravi) backup, tj. rezervna kopija sadržaja.

I to su mogući uzroci digitalne kataklizme.

No, da se vratim na blogger.ba. Dakle, sve je mirisalo na nestanak, uz obilno pominjanje rodbine autorima i vlasnicima servisa, i čašćavanje samog sebe izrazima koji su upućivali na ko me tjerao da s takvim kretenima imam posla.

A onda se pojavilo, ničim izazvano, rješenje koje se zvalo Dragana Đermanović. Poznata novosadska blogerka, usput rečeno, i poduzetnica koja živi od interneta. Pojavila se kao novi vlasnik i spasitelj blogger.ba.

LINK

Tako da je zahvaljujući Dragani ovaj blog, kao i mnogi drugi koji se ovdje nalaze, ostao u životu.
Spadam u one koji su zahvalni Dragani što je sačuvala ove digitalne tragove, koji su, vremenom, mic po mic, postajali sve važniji faktor u intimi čovjeka priključenog na internetsku stvarnost…

http://www.blogger.ba/kraj

http://beeblog.network/

google: BLOGGER.BA PRESTAJE SA RADOM

Komentariši