Vakuummetar

izvor: "KVIZORAMA" br. 1081/2, 22.12.2012.

napisao: Boris Nazansky (gl. urednik)

Zanimljiv zadatak, koji (vam) je u 1079. broju na ovome mjestu postavio slavljenik Zdravko Žarković, izazvao je pozornost određenoga kruga čitatelja koji vole jezične neobičnosti. Podsjetit ću: pitanje je glasilo Koja je jedina (?) riječ u hrvatskome jeziku u kojoj se jedan do drugoga nalaze par istih samoglasnika i par istih suglasnika? Među onima koji su pokušavali, bilo kopajući po rječnicima, bilo iz glave, bilo je iskusnih zagonetača (Viktor Novačić, Jovan Nedić, Milan Sečujski), ali i čitatelja koji su se javljali prvi put. Iako je pitanje, mislim, postavljeno vrlo jasno, pojedini pokušaji ukazivali su na previd: pojedinci su tražili samo parove istih samoglasnika i istih suglasnika “preskočivši” uvjet koji izričito kaže da se ti parovi nalaze JEDAN DO DRUGOGA. Tako je, primjerice, Žarkovićev sugrađanin, Zadranin Milan Tišma skovao simpatičnu riječ NAJJAJOOKIJI, dok je Jovan Nedić našao još jedan superlativ toga tipa: NAJJEDNOOBRAZNIJI!

No, da ne duljim, pobjednika u ovoj igri ipak imamo. To je Tonči Milat, Korčulanin s rovinjskom adresom, zagonetač koji nas sve češće razveseljava svojim razigranim enigmatskim kombinacijama i radovima dostojnim prokušanih enigmomajstora. On je prvi, i dok ovo pišem jedini, otkrio traženu riječ: VAKUUMMETAR. Riječ je u ovom obliku zabilježena u nekoliko rječnika stranih riječi (Klaić, Klajn-Šipka,
Anić-Goldstein) kao i u Hrvatskom općem leksikonu, ali se s pravom postavlja pitanje njezine (Nedić) polusloženičke tvorbe jer – da ne odemo preširoko – Anić-Goldstein imaju, primjerice, VAKUUM-PUMPA, a Klaić VAKUUMPUMPA, dok oba ova rječnika bilježe
VAKUUM-PAKOVANJE. Kako god bilo i koliko se god o ovome pisalo ubuduće, Tončiju pripada obećani Rječnik anagrama koji će se, kao božićni i(li) novogodišnji darak, uskoro naći na njegovu radnome stolu ili u polici s knjigama.
(…)

 

4 komentara

  1. U “Feniksovom rječniku novih riječi” (nastavak 523; “Feniks” broj 319, 2007. g.) zabilježena je polusloženica VAKUUM-MADRAC s ovakvim opisom:
    “specijalna nosiljka za transport ranjenika (naziva se i UT nosiljka 2000)”.

Komentariši