Iz moje enigmatske torbe (97)

ENIGMATSKI ZAPIS IZ 1991. GODINE

piše: Jovan Nedić, urednik Enigmopedije

U "Vazakovom biltenu" broj 96 (15. II. 1991), u rubrici "Enigmatski zapisi", objavljen je i ovaj zapis:

U posljednje vrijeme na našim kioscima pojavili su se mnogi novi listovi. U nekima od njih postoje i enigmatske rubrike. U časopisu "Draga" (brojevi 1 i 2), koji se reklamira kao "najženska revija", skandinavku dimenzija 10×21 objavljuje Zrinka Sabonys (tj. Boris Nazansky); u "Osječkom tjedniku" (skr. OT, brojevi 10 i 11) izlazi skandinavka 7×20 Leona Erjavca; u "Našoj zemlji" (brojevi 1, 2 i 3), "novinama okučanskog kraja", enigmatske priloge (križaljke ili skandinavke i neki sitniš) objavljuje Milan Puškar; u zagrebačkom "Novom forumu" (skr. NF), prema nepotpunim podacima, skandinavku preko cijele strane objavljuje Pero Galogaža (brojevi 8, 13, 15). U broju 12, međutim, izišle su četiri skandinavke, tri Željka Jandragića i jedna Tomislava Rebrovića.

Zanimljivo je napomenuti da su enigmatski prilozi u "Našoj zemlji" jedni od izuzetno rijetkih sastava koji su u Hrvatskoj objavljeni ćirilicom.

Bilo bi zanimljivo, makar u komentarima uz ovaj članak, prikazati današnje stanje (u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, a i šire).

81 komentar

  1. Ja trenutno objavljujem križaljke u osječkim listovima “Epicentar Slavonije” i “Osijek danas”. “Epicentar” je dvotjednik, a “Osijek danas” mjesečnik.

    Predlažem i da ostali komentatori pobroje “svoje” listove pa da vidimo kakvo je trenutno stanje.

  2. – Politikin zabavnik (2 strane enigmatike) kao što piše na radnoj površini bloga http://enigmatikatio.blogspot.com/

    od 1994. godine, svakog petka

    – TV Revija (program u “Politici”) skandinavka na televizijske teme (danas uradio 343.sa temom Kortni Koks, “Prijatelji”, “Grad kuguara”). Ranije bila klasična ukrštenica.

    – Kikindske novine (strana enigmatike, novinski format). Kako saznajem tu stranicu povremeno preuzimaju (bez moje dozvole) “Somborske novine”, “Subotičke novine”, “Zrenjanin”, Narodne novine” (Bačka Palanka) i “Vršačka kula”.

    – Kikindske – skandinavka 16×14

    – Alo (BG). Enigmatski dodatak nedeljom uređuje M. Živanić, a ja obično utorkom dobijem zadatak da uradim do četvrtka jednu skandinavku (u jednom broju) ili dvije skandinavke(u drugom broju).

  3. Ja trenutno objavljujem u osječkom (slavonskom) dnevnom listu “Glas Slavonije”, šest dana u tjednu, gdje pokušavam promovirati poznate Slavonce iz javnog života, sporta i slično, uglavno aktualne svježe teme. A najdraža mi je (prva) velika tematska skandinavka o nogometašima (ništa čudno!) jedinih slavonskih prvoligaša u vrijeme kada je odigran 43. slavonski derbi prije dva mjeseca.

  4. Slavko je u pravu. Nisam spominjao enigmatske listove. Trenutno objavljujem i u riječkom “Skandi Feniksu” (rubrika “Podatak više”), riječkom “Feniksu” (“Feniksov rječnik novih riječi”), bjelovarskoj “Osmosmjerci” (desetak priloga po broju), ponekad u “Kvizorami” i to je sve.

  5. Prvo sam pročitao komentare, a zatim članak!
    Naravno, reč je samo o saradnji u neenigmatskim listovima.

    Ja pripremam subotnji dodatak u beogradskoj “Politici” (“Ukrštenica” u CB štampi) – 12 stranica (približno A-4 formata). Juče je izašao broj 87.

    Do pre tri sedmice pripremao sam i subotnji enigmatski dodatak u dnevnom listu “Press” (“Enigmapress” u koloru na 8 stranica, otprilike B-4 formata). Izašla su 63 broja i, koliko sam čuo 64. u izdanju za BIH, a nekoliko dana pre toga je ovaj list ukinut u Srbiji).

    U ovoj godini sam radio i skandinavke za neka specijalna izdanja “Blica” dok sam pripremao enigmatske radove za specijalno izdanje lista “Blic Žena” (“Mozgalice” – prestao izlaziti u septembru sa brojem 10!).

  6. Evo i jedne zgodne enigmatske anegdote. U vrijeme dok je još izlazio bjelovarski “MINI ČVOR” redovito je u svakom broju izlazila nagradna osmjosmjerka. Ponekad sam i ja znao sastaviti i takvu osmosmjerku. U međuvremenu smo mi Osječani osnovali badmintonski klub u našem gradu, koji je vodio jedan moj jako dobar prijatelj i profesor na srednjoj školi. Uzeo prezimena igrača badmintona u Hrvatskoj, a konačno rješenje je bio moj sugrađanin i kolega profesor. Poslije mjesec dana nakon izlaska nagradne osmosmjerke dolazi njegov učenik i iznenađeno govori: “Profesore, rješavao sam neki dan jedan enigmatski časopis, a ono rješenje ste bili vi”, gdje mu je s nevjericom pokazivao rješenu osmosmjerku.

  7. Kad je riječ o saradnji u neenigmatskim novinama, evo još jedne anegdote ali iz davnina.
    Kolo prije završetka fudbalskog prvenstva Jugoslavije donosim u redakciju “Tempa” u Beogradu, gdje sam tada studirao, na pausu već u potpunosti pripremljenu tematsku ukrštenicu na “Želju” kao prvaka.
    Urednik me sa zaprepašćenjem gleda, jer je sve rađeno bez dogovora, a “Zvezda” je još mogla biti prvak (ako pobijedi “Sarajevo” u Sarajevu, “Željo” izgubi u Beogradu od “Partizana”), što je on, normalno, očekivao, te je tražio još i tu varijantu. Ne samo radi toga što je bilo malo vremena za pripremu, kao i bez obzira što sam navijao za “Partizan”, rekao sam da je to jedino što nudim pa šta bude.
    Ova ukrštenica objavljena je na dvije srednje strane u “Tempu” od utorka, dva dana poslije posljednjeg kola.
    Mesud

  8. Mesude, pa tko je onda na kraju bio prvak, najvažnije nam nisi otkrio.

    evo gledam prvake, “Željo” je jedino bi prvak sezone 1971/1972., dakle, pretpostavka, onda je to bilo 1972. godine!

    Ako je rad objevljen onda je “Željo” bio prvak!!!

  9. Tezga, valjda se to josh tako zove, nikakve loshe konotacije, naprotiv, rijec je o vrijednom radu na predstavljanju i popularizaciji enigmatike (honorar nista ne mijenja, rad se placa,… a i velika je obaveza producirati tolike priloge, aktuelne, lokalne…). Odavnoooo, ne radim nista u ovoj sferi, puno je sjecanja (radio sam za bezbroj malih i vecih izdavaca), ovaj cas mi ne padaju na pamet zanimljivi detalji…, no moram reci kako sam pocesto razocaran onim sto vidim u dnevnim listovima – nepotrebno velika polja skandinavki, ogromni fotosi, prekrupni fontovi i sl trikovi da se popuni prostor, odnosno uradi manje. Posebna prica su brojne greske, povrsni opisi… Mnogi prilozi su nepotpisani. Mozda bi ovakva javna tribina mogla uticati da se stanje popravi.

  10. Dabome, dobro sam tada prognozirao: “Željo” je bio prvak. Da, bilo je to prije 40 godina, a ja sam tad privodio studije kraju…
    Slavko, rad imam ali u Sarajevu mi je pa ćemo nekako urediti da to dobiješ.
    Pozdrav i američkoj filijali “Orbisa”
    Mesud

  11. Ja više nisam protiv velikih polja skandinavki i krupnih fontova. Godine se kupe, a vid slabi pa mi to odgovara. Nedavno smo na sastavnu osječkih enigmata savjetovali Josipu da ispod opisa ne stavlja plavu boju jer ne vidimo pročitati opise. On je ipak zadržao tu boju, ali mnogo svjetliju nijansu, a zašto baš hoće plavu, neka on odgovori.

  12. U novom hrvatskom dnevnom listu “21. stoljeće” postoji rubrika “Enigmatika”. U broju 2 (23. XI. 2012) u toj rubrici su objavljene ove zagonetke:
    specijal arukone
    suko
    rimske šibice
    dnevna skandinavka (nepotpisana)
    sudoku
    kakuro
    Dakle, osim skandinavke i šibicaljke sve sami “japanci”.

  13. Pozdrav Mesude, ima li gljiva, kako su ti Grga, Minka i onaj ljepotan (povreda odavno zarasla, zar ne)… jesi li se tehnicki (hardverski) unaprijedio da poshaljem slike.
    Kad je rijec o enigmatskim prilozima u neenigmatskim listovima, evo zanimljivosti starije i od Mesudovog “Zelje” – u sarajevskoj NADI (casopis za kulturu, knjizevnost… znate vec…) je enigmatika bila na naslovnoj strani, barem u broju koji imam iz aprila 1900. Poslije su nas gurnuli nazad prema cituljama, vremenskoj prognozi…
    To sa vidom i nekoj starijoj gospodi (Jovan je stariji od mene dvadesetak dana) mozda bi imalo smisla pokrenuti izdanje sa krupnim poljima, fontovima …, u regularnoj novini izgleda malko cudno (okolo je sve regularno sitno).

  14. hrid22@
    To sa vidom i nekoj starijoj gospodi (Jovan je stariji od mene dvadesetak dana) mozda bi imalo smisla pokrenuti izdanje sa krupnim poljima, fontovima …, u regularnoj novini izgleda malko cudno (okolo je sve regularno sitno).

    Danas novine čitaju samo STARIJA GOSPODA. Možda bi ih više opstalo na tržištu kada bi ih štampali KRUPNIJIM SLOVIMA!
    ISTO VAŽI I ZA ENIGMATSKE LISTOVE!!!

  15. emcenakvadrat@
    “Danas novine čitaju samo STARIJA GOSPODA. Možda bi ih više opstalo na tržištu kada bi ih štampali KRUPNIJIM SLOVIMA! ISTO VAŽI I ZA ENIGMATSKE LISTOVE!!!”

    O tome izgleda niko ne vodi računa. Zagrebački tjednik “Novosti” promijenio je prije tri broja dizajn, po kome su potpisi ispod slika i neki antrfilei tako sitni da ih moram čitati s povećalom. Poslao sam jednom od urednika primjedbu na to, a on mi je odgovorio da je moje mišljenje proslijedio na nadležno mjesto i sve je ostalo po starom.
    Taj se tjednik u Belom Manastiru dijeli besplatno i stvarno ga čitaju samo “starija gospoda”.

  16. Stvarno je neverovatno koliko smo nemarni, koliko malo ili nimalo obraćamo pažnju na ono od čega živimo (sad govorim samo o enigmatskim listovima i enigmatskim prilozima u dnevnim i ostalim listovima!). Lako je kukati kako je sve teže i teže objaviti i naplatiti enigmatski prilog, a godinama unazad dobra većina nas radi u korist sopstvene štete. Dokazivanje da smo najbolji, da sastavljamo najveće beline, da naše radove mogu rešiti samo pametni (što reče jedan poznati beogradski ukršteničar koji ne sastavlja ukrštenice sa manjom belinom od 7×7 polja!?)… Da su u SFRJ i u, od nje nastalim zemalja živeli i danas žive samo pametni, zar bi onoliko ljudi poginulo i bilo osakaćeno, opljačkano, proterano… Ako ne poštujemo one od kojih živimo nećemo se baš ‘leba najesti. U narednim godinama (možda i mesecima!) će biti sve manje i manje mogućnosti za objavljivanje enigmatskih radova u štampanim medijima u svim zemljama nastalim raspadom SFRJ, a i šire.
    Objavljivanjem “vrhunske” enigmatike, ali i traljavih priloga sa lošim opisima, lošim dizajnom… pa i presitnim slovima – osudili smo sebe na skori kraj!
    Posebno me “oduševljavaju” listovi koji preporučuju enigmatiku za usporavanje starenja mozga, a u skandinavkama koriste font veličine 5 (5,5) – kao da se obraćaju ljudima u najboljim godinama, a ne sedamdesetogodišnjacima, osamdesetogodišnjacima…

  17. Ima smisla to sto govorite, slazem se. Ovdje postoje izdanja za starije, font dvostruko veci nego uobicajeno i sl.
    U pravu si Miroslave na temu sjecenja grane na kojoj se sjedi, rekorederstvo i sl nista ne znaci kupcu, valja naci neku mjeru, balans enigmatskih dostignuca i rjeshivosti. Autore povuce zelja, no zato su tu urednici da misle i na prodaju. Novine ce opstati ali na tako malim (i ne bash kupovno mocnim) trzistima bice sve teze.

  18. Moja baka, koja me i zarazila enigmatikom, odustala je od kupnje svih enigmatskih časopisa osim riječkog Feniksa (kojeg smatra najkvalitetnijim) i svoju dozu enigmatike dobija preko priloga u dnevnim novinama. Ostale časopise je otpisala i kupi ih samo kad je ja uvjerim da sam sastavio nešto što će joj se svidjeti (a i onda mi gunđa jer uvrštavam previše sportaša!). Nažalost,situacija je takva da je i 10 kuna tjedno umirovljenicima često previše, a ako uz, primjerice, 24 sata u Hrvatskoj možete dobiti poveći enigmatski prilog besplatno, teško da je razlika u kvaliteti takva da se isplati kupiti čitav časopis umjesto toga.

    Tonči

    BTW. imam ponudicu: rok za slanje rebusa za PH je prošao, a ovo je jedan kojeg nisam poslao:
    PA NAMA JE LOŠIJE SAD! (Panama, jelo, šije, SAD)

    U našoj enigmatici bi pojam “šije” bio problematičan, ali ako je objavljiv negdje u susjedstvu, nudim ga za sken mjesta na kojem bude objavljen? Any takers?

  19. U ruke mi je došao list “Zagreb.hr” (broj 69, 9. XI. 2012, 32 stranice, besplatan). Nema enigmatike (sastavljači iz Zagreba, što čekate?).

    Na 22. stranici objavljuje se “Purgerski rječnik” (u ovom broju slova P, R i S).

    Jedan od novinara zove se Ato Markin, što je anagram od ROMANTIKA. Baš me zanima da li on to zna?

  20. Uz ovu priču, interesantno bi bilo saznati šta se sve objavljuje u enigmatskim rubrikama (osim ukrštenica).

    U PZ je raznovrsna enigmatika, u Kikindskim skandinavka i još pokoja zagonetka (osmosmerka, anagram, ponekad rebus,…)

  21. Meni bi bilo super zanimljivo vidjeti skenirane priloge iz svih neenigmatskih listova, nije to neki veliki trud ni troshak. Bilo bi visestruke koristi – autori bi mogli porediti, pokupiti koju dobru ideju, mozda se malko i posramiti pa raditi bolje (znam da postoje razlike u honorarima… mozda bi svojim urednicima mogli pokazati razlike u svoju korist….) Oprostite mi ako ocekujem previshe.
    Hajro

  22. Poštovani Jovane,
    prelistavajući arhivu ovog bloga, pročitao sam i vijest o II Susretu osječkih enigmata održanom 20. XII. 2011. godine, ali link dat ispod teksta je nedostupan, pa Vas molim da mi ovim putem pošaljete zadatke koji su se rješavali na pomenutim “Susretima”.
    Unaprijed zahvalan
    ILIJA

  23. Ilija,
    link je povezan s fajlom koji je na besplatnom servisu. posto je besplatan, tu se nalaze reklame koje komplikuju download. moguce je da se iz nekih drzava tome ne moze ni pristupiti (desavalo se vec, doduse rijetko).
    da pojednostavimo stvar, prebacio sam fajl na drugo mjesto i sada bi link trebao biti ispravan, a download jednostavan.

  24. “Ostatak novina posvećen je bizarnim vjesticama, tračevima, zdravstvenim i kuharskim savjetima, psiho-testovima, enigmatici, horoskopima i drugim tričarijama”
    Citat je iz vrlo zanimljivog teksta o medijima, zaista vrijedi procitati na

    http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/mediji-i-21-stoljece#news_view

    Zasluzuje li enigmatski prilog u pomenutoj novini (“21 stoljece”) da bude u kategoriji “tricarije”, zaista ne znam no to je nekakav standardan pristup nashoj raboti. Horoskop u dnevnim novinama i astrologija nemaju gotovo nista zajednickog, slicno je sa kuhanjem, psiho testovima… valjda isto vrijedi i za enigmatiku i neke priloge. Gdje zavrshava rad koji zasluzuje da bude “tricarija”, a gdje pocinje enigmatika kao ozbiljno i kreativno stvaralastvo? Unutar branse bi to trebalo biti jasno.

  25. U vezi s @hrid22 (citat iz istog članka):
    A među svime i povrh svega, tu su i reklame, deklarirane i nedeklarirane, kako bi hrvatski “gutači novina” mogli ostati ono što se od njih tijekom godina napravilo – “gutači reklama”.

    Zanimljivo: na Googleu “gutači novina” samo tri puta, a “gutači reklama” 1460 puta. Je li to dovoljno da takve sintagme uvrstimo u križaljke?

  26. Gutaci maceva i vatre su super, za gutace novina i reklama ne znam. Ne mislim da je broj izvora na Google-u bitan za ocjenu sintagme ili bilo kog drugog pojma. Koliko puta se svakom od nas desi da se nesto nadje na Google-u ali je potpuno proizvoljno, neupotrebljivo… veca kolicina nekvaliteta ne cini kvalitet. Naziv nekog djela, manifestacije… jednako podlijeze vrednovanju – ako je beznacajno i lokalno nema razloga da se prihvati. Za sve postoje izuzeci – nekakav rekordni rad i sl zasluzuje nesto tolerancije. Nije lako odoljeti iskushenju da se neka kombinacija spasi, no nije lako ni biti urednik, negdje se mora povuci “crta”.

  27. GUTAČ VATRE = Tuta Gačev (Stipaničić, “200 skandi”, broj 3)
    GUTAČ KAMA (rebus: G u tačkama; Nikić, “Kviz Braničevo”, 26)
    GUTAČ NOŽEVA = TU GA ON “ŽVAČE”! (J. Nedić, “Nedjeljni Glas Slavonije”, 243)

  28. Niš je juče bio pošteđen (tek sinoć je padala kiša). Tek noćas (posle 2) je napadalo i nekoliko cm snega. Sada je tiho i biće do 12 dok nešto ne ispadne iz Jovanove torbe!

    P. S.
    Da ovo ne bude ispostava hidrometeorološke službe, evo jednog magičnog štita 7×9. Objavljen je pre mesec i po u “Ukrštenici” broj 82 (enigmatski dodatak u najstarijem dnevnom listu na Balkanu – “Politici”). Od prvog broja, u svakom dodatku, objavljujem po jedan ovakav magični lik. U martu naredne godine očekujem stoti!
    Ovaj štit ima dosta “čupavih” reči, ali mi se, ipak, zbog nekih od njih mnogo i ne sviđa (zbog lakšeg čitanja pretvorio sam ćirilični font u latinični):

    http://i49.tinypic.com/jglgk6.jpg

  29. Lijep štit 7×9. Jesi li ga započeo od svog prezimenjaka ili od one “čupave” sintagme?

    Nisam dosad znao da postoji takav glagol. Zanimljivo je pročitati njegovu odrednicu u RSANU. U jednom magičnom liku meni je zatrebalo (slovo) + GENERIRATI. Pokazalo se da na Googleu postoje potvrde za oblik ZGENERIRATI.

  30. Prošle godine sam pokušao napraviti magične štitove 7×9 sa svojim prezimenom na svakoj od sedam pozicija. Naišle su neke preče obaveze pa sam to ostavio za neko bolje vreme. Ipak, satavio sam 5-6 solidnih radova. Mislim da su mi ostale neostvarene prva i treća pozicija. Evo nekoliko boljih:
    1. ZARAVANAK, TRI SESTRE, RASITNITI, CVETKOVIĆ, KASNO LETO, ANTIVENIN, PARTITIVI.
    2. KANAVERAL, INGRESORI, KARATISTA, CVETKOVIĆ, DŽESI OVENS, PROSVEĆEN, MARTINELI.
    3. PURGATIVI, CRNI BIBER, AGITOVATI, SABOTERKA, STIVENSON, RIBARSTVO, CVETKOVIĆ.

  31. Evo da napišem nešto o enigmatskim prilozima u neenigmatskim časopisima u Crnoj Gori (svi su časopisi kod nas neenigmatski!). U stvari, osim dnevnih novina, ni u jednom mjesečniku ili nedjeljniku (a ionako ih je malo u CG – sve uglavnom stiže iz Srbije ili Hrvatske) nema enigmatskih priloga!
    Što se tiče dnevnih novina situacija je sledeća (uzeo sam vikend izdanja jer su bogatija nego ona tokom radnih dana):
    1. Dnevni list “Vijesti”: Jedna klasična ukrštenica dimenzija 20×22 polja i dva sudoku-a (teži i lakši). Radnim danima ide manja ukrštenica i jedan sudoku.
    2. Dnevni list “Dnevne novine”: Dvije skandinavke dimenzija 11×15 polja(laka i teška)i dva sudoku-a (laki i teški). Radnim danima ide samo sudoku.
    U preostala dva dnevna lista “Pobjeda” i “Dan” nema značajnijih enigmatskih priloga (samo sudoku).
    Ukratko, stanje je više nego loše što se tiče enigmatike u CG.
    Nekada je (2004.godine) u listu “Vijesti” izlazio kompletan podlistak posvećen enigmatici pod nazivom “Enigma – Vijesti” na 24 strane, koji je pripremalo Udruženje enigmata “Vuk Karadžić” – Beograd, bio je solidnog kvaliteta (izašlo tridesetak brojeva) i to je jedina svijetla tačka u enigmatskom izdavaštvu CG (tada je još postojala zajednička država Srbija i CG), mada ga nijesu radili crnogorski autori.
    Zadnjih par godina ovamo se stidljivo počelo sa emitovanjem kvizova domaće produkcije.
    Pozdrav iz vjetrovite Podgorice

  32. Hvala Iliji na iscrpnim informacijama o enigmatici u Crnoj Gori. Stvarno “mršavo”.

    Sreća da u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori svi odlično govorimo tri-četiri jezika pa onda na njima možemo rješavati i križaljke ili ukrštenice, što nam već dođe pod ruku.

Komentariši