Dobro i loše

Nešto malo sam juče pričao sa Zoranom, pa on pomenu da ovaj njegov pobjednički anagram (MONICA SE DRALA) uopšte nije bio onaj kojeg je smatrao najboljim iz kolekcije anagrama koje je poslao za “Kviskotekino” takmičenje.

To me podsjetilo, a to sam mu u razgovoru i rekao, na jedno davno (neenigmatsko) takmičenje, još iz srednjoškolskih dana. Ne znam kako se zvao časopis, ali se sjećam da je bilo nešto oko muzike. I u njemu bio objavljen zadatak u kojem je trebalo na duhovit način dovršiti započetu rečenicu. Inače, više puta sam učestvovao (sa dosta uspjeha) u takvim takmičenjima koji su tada bili popularna forma.

I smislim nekakav završetak rečenice koji sam smatrao dosta dobrim, ali kažem sebi “hajde da skontam još nešto skroz drugačije”. To drugačije je značilo neki “krkanski” humor. Zapakujem fino, i pošaljem oba odgovora. Kad, izađoše rezultati, onog mog favorita nigdje, a “krkan” na drugom mjestu!

Pa me to podsjetilo da pitam je li se vama dešavalo da ste nekad poslali više umotvorina na istu zadatu temu, i to svjesno poslali nešto što smatrate da je dosta slabije od onog za koje mislite da je najbolje što ste za tu prigodu sastavili. I da taj “loši” sastav prođe odlično, a onaj dobri loše?

8 komentara

 1. Kod konkursa je uglavnom najveći štos pogoditi šta je to što žiri očekuje. “Kviskoteka” daje vrlo precizna uputstva autorima, pa bi takmičari trebalo da se drže tog što piše i da svoj rad prilagode onom što je traženo.

  Pobednički anagram sam smatrao jednim od najboljih u pošiljci, ali mu nisam davao neke velike šanse jer sam mislio da će sudije podsvesno više ceniti neke poznatije likove iz filmova i serija. Međutim, prevagnula je ta neka duhovitost i efektnost postavke, upravo ono što je i pisalo u najavi takmičenja.

  Ispostavilo se da sam takođe pogrešno pretpostavljao da bi hrvatski likovi, koji su poznati većem krugu čitalaca, mogli imati blagu prednost pri ocenjivanju. Iz tog dela pošiljke bih izdvojio NAJ-LIK NEKAD IDE DA TRUĆA! (Andrija Katalenić “Dudek”), na temu glavnog junaka popularne serije “Gruntovčani”. Tu seriju sam nešto malo gledao, po sećanju bih rekao da se meštani skupljaju po nekim birtijama, pa piju, komentarišu i lupetaju.

 2. Meni se jednom desilo da mi je Zoran u poslejdnji čas javio da je anagram, koji sam poslala u kategoriju ličnosti, već objavljen. Doduše, ja sam u posljednji čas I poslala anagram pa nije ni mogao javiti ranije :). Nabrzinu prelistah teku, i u njoj ne nađoh ni jednu ličnost da posluži kao rezerva. Onda posegnem za Valentinom Vladimirovnom Terješkovom, koja se kiselila u teci duže od godinu dana, i koju nikad nisam imala namjeru poslati jer sam tu temu smatrala zastarjelom. Na moje veliko iznenađenje taj anagram je u tom kolu pobijedio, a na kraju godine odnio I gran pri za najbolji anagram ličnosti za tu godinu. 🙂 🙂
  Pa da se prisjetimo: OVA VAM NIJE DAVNO VRŠILA RAKETNI LET!

  Ljubica

 3. Davno jednom, u drugoj polovini osamdesetih, učestvujići u natječaju za anagramiste Vjesnikovog KVIZA na zadanu temu ,,Pišite nam kako se može najlakše savladati kriza?,, ja sam poslao par rečenica kao odgovor na postavljeno pitanje i jedna je bila sasvim drugačija, kao konstatacija i odraz krize i mislio sam da je to promašena tema, ali sam je ipak poslao i na moje veliko iznenađenje, jedina je objavljena na listi od 50 za glasanje čitalaca i na kraju osvaja prvo mesto i GRANPRI PEHAR. Verujem da se ovi stariji enigmate još dobro sećaju tih ,,kriznih,, godina kada još nismo ni pojma imali šta je kriza, a možda nam je još i sad dobro a da nismo svesni toga…
  Pobednički anagram je bio: DINAR ŠEPA, KAMATA SKLIŽE, VIŠKA NEMA, ZA JELO KOSTI!

  mihajlo

 4. To što napisah je bilo dobro, a loše je to što sam se više puta zbog nekog dobrog anagrama naložila na prvo mjesto, a završila negdje u sredini:). Nikad se ne može računati na uspjeh svog anagrama, makar bio i odličan, jer i ostale kolege ponude isto.

  Ljubica

 5. @Mihajlo (Dzudzar?)
  prvo, dobro nam dosao na blog. nadam se da cemo se ubuduce cesce sretati u komentarima.
  drugo, sto se tice krize bas tako je bilo. danas je (zalosno i) smijesno sta smo nekad smatrali krizom.
  trece, ne znam kako druge kolege, ali ja se tog anagrama sjecam.

 6. Nisam cesto sudjelovao na natjecajima, ali zanimljivo mi je promatrati koje se od poslanih za gonetki iz mojih posiljki objave, a koje ne, posebno kad je rijec o sitnim zagonetkama: neke koje su se meni cinile (ispod)prosjecnima su na red dosle odmah, dok neks meni jako drage jos cekaju. Zato se sada za 6. kolo salju svi rebusi, pa neka ziri sudi:-P Iskreno, medy njih 15 i 32 razlicite zemlje su mozda 4 objavljiva, ali nikad se ne zna:-)
  Tonci

Komentariši