Logička analiza Nikole Živanovića (1)

Evo i malo osvježenja za ljubitelje logičke enigmatike.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja za logičare svakako su tehnike rješavanja zadataka. Oni koji se bave logičkim mozgalicama (kakve se sreću unutar WPC sistema takmičenja) znaju koliko su ovakvi zadaci bogati u rješavačkom smislu. Odnosno, ne postoji jedan obrazac po kojem se ovakve zagonetke rješavaju, već ima jako puno caka za koje treba dosta vremena da se otkriju. Nešto kao šahovska partija, kretanje figura je definisano jednostavnim pravilima, ali je igra kompleksna i ne može se svesti na par principa.

Prije desetak dana Nikola Živanović, prvo logičarsko ime u ovom dijelu svijeta, pokrenuo je vrlo zanimljivu rubriku "Analiza nedelje", u kojoj pojašnjava tehnike rješavanja konkretnih primjera zadataka. Vjerujem da će ljubiteljima ovakvih sadržaja biti zanimljivo čitati i komentare drugih rješavača.

Uz Nikolino dopuštenje, kojem se ovom prilikom zahvaljujem, preuzimaću ove tekstove uz napomenu da komentare možete ostavljati na Nikolinom blogu, a uz pojedine nastavke ću postavljati i odgovarajuće linkove.

Evo prvog zadatka:
Neki brojevi izvan mreže predstavljaju dužinu uzice koja kreće od pecaroša sa štapom na toj poziciji. Svaki pecaroš "ulovi" tačno jednu ribu. Uzice mogu putovati horizontalno i vertikalno, ali se ne smiju ispreplitati. Sva neiskorištena polja moraju formirati set pentomina. Pentomina se smiju rotirati i/ili reflektovati, ali se ne smiju međusobno dodirivati, čak ni dijagonalno. Neiskorišteni brojevi izvan mreže pokazuju broj polja koja zauzimaju pentomina. Neka polja su već zacrnjena, a ona predstavljaju dijelove traženih pentomina.A evo i Nikolinog objašnjenja:


Za početak odabrao sam zadatak Pentomino Pool sa Puzzle Cruise-a.

Evo kako sam ja doživeo i rešio ovaj zadatak. U mreži ima 11 ribica, a okolo 15 brojeva, što znači da četiri broja nisu pecaroši već govore koliko ima delova pentomina. Kako ih pronaći? Za početak sam morao da napravim par matematičkih računa. Mreža je veličine 14×11, znači ima 154 polja. Na pentomino odlazi 60 polja, znači ostaje još 94 polja za ribice. Kada saberem sva polja sa strane izađe 118, što znači da ta četiri lažna pecaroša moraju da imaju sumu 24.

Dva falš broja sa strane lako sam uočio, to su sedmica i dvojka gore koji nikako ne mogu da stignu do ribice. Ostalo je da lociram još dva broja, a suma koju tražim za njih je 15. E, sad je usledila proba. Pokušao sam da izvučem broj 9 i brzo dobio nemoguću situaciju, što znači da su devetka i šestica ti brojevi koje tražim, a za ostale odmah krećem da tražim ribice. Ta devetka je odmah popunjena elementima L i I i dalje je sve bilo lako.

Voleo bih da čujem da li je neko baš na ovaj način došao do rešenja i kako je nastavio tamo gde sam ja lupio pretpostavku kako bih što brže rešio? Zadatak je odličan, trebalo mi je oko desetak minuta. Pre testa podsetio sam se Pentomino Poola od Rudija, gde sam na sličan način, ali malo teže došao do rešenja.

Tekst je preuzet sa bloga "Logika", gdje možete čitati i ostavljati komentare uz ovaj zadatak.

Komentariši