Logičke zagonetke, takmičenje br. 33 i 34

priprema: Maja Gribajčević

33.

Krtek's Cup nezaustavljivo ide dalje – na portalu Fed-Sudoku je već vrijeme za novu rundu rednog broja 43.

Naziv runde – How many cons? opisuje zadatke u kojima se, pored uobičajenih pravila sudokua, autori poigravaju i sa parovima uzastopnih brojeva.

Runda traje od 05.04. do 25.04.2011. i sastoji se od ukupno 8 zadataka, u čijem rješavanju se „utrkujete“ sa konkurentima iz cijelog svijeta, a sve se uredno bilježi na rang listi.

 

A za neriješene zadatke 42. runde imate vremena do ponedjeljka, 11.04.


34.

Još jedno aktuelno takmičenje vrlo zanimljivog koncepta nam je pripremio francuski sudoku-forum Sudoku variante. Autori takmičenje Tournoi du forum 2011 nazivaju „štafetnom trkom“, gdje zadatke morate rješavati tačno zadatim redoslijedom, jer preći na slijedeću etapu štafete možete samo ako tačno riješite prethodnu – iz prostog razloga što lozinku za otvaranje svakog zadatka predstavlja dio rješenja prethodnog.

Ovaj turnir traje od 07.04. sve do ponoći 13.04., sastoji se od 6 zadataka/etapa, a sa rješavanjem počinjete od momenta kada popunite formular (lijevo) na dnu početne stranice turnira, čime dobijate lozinku za otvaranje PDF dokumenta sa prvim zadatkom, a štoperica počinje bilježiti vaše prolazno vrijeme.

Detaljnije informacije, kao i instrukcijski booklet se nalaze na početnoj stranici turnira

Radi uštede vremena, poželjno je da unaprijed preuzmete svih sedam PDF dokumenata sa zadacima (sedmi dokument sadrži finalnu šifru koja služi samo za potvrdu da ste prethodnih 6 zadataka riješili tačno i čije unošenje u formular za odgovor (desno) predstavlja vaš virtuelni „prolazak kroz cilj“), a linkovi slijede ispod (desni klik, save as):

1. Consecutive sudoku
2. Chaosudoku
3. Sudoku X
4. Arrow sudoku
5. Killer sudoku
6. Toroidal sudoku
7. Final code

Prošlogodišnje izdanje istog takmičenja, sa konačnom tabelom, zadacima i rješenjima možete naći ovdje

 

Komentariši