Logičke zagonetke, takmičenje br. 32

priprema: Maja Gribajčević

Sljedeća najava zaslužuje posebnu pažnju, ne samo zbog toga što svojim konceptom „razbija“ uobičajeni šablon takmičenja na koja smo do sada navikli, već i stoga što predstavlja internetsko takmičenje sa vjerovatno najdužim stažom. U pitanju je, veteranima logičke enigmatike, dobro poznato periodično takmičenje u organizaciji ruskog Diogena – nekada poznato pod nazovom IPSTInternet Puzzle Solvers Test – a sada jednostavno April`s contest.

Ovo takmičenje ima nešto manji adrenalinski naboj, jer ne traži brzinsko rješavanje koje se mjeri minutama (s obzirom da traje cijelu sedmicu), ali zato većinom uključuje zadatke značajno višeg težinskog nivoa od onog sa kojim smo se dosad susretali, te tzv. „optimizere" – zadatke u kojima ne postoji jedinstveno rješenje do koga bi se došlo logičkom dedukcijom, nego se od takmičara traži da iznađu najoptimalniju (i bodovno najprofitabiliniju!) varijantu koja zadovoljava date uslove – a ti zadaci u pravilu određuju konačnog pobjednika.

Ovo takmičenje je startalo u petak, 01.04. u 10:00 i traje do nedjelje, 10.04. u 01:00. Za one koji ne vole računati, to je ukupno 207 sati, odnosno 8 dana i 15 sati, a cijeli taj period imate na raspolaganju za rješavanje ukupno 12 zadataka (od kojih su 3 optimizera) koje autorski potpisuje Riad Khanmagomedov. 

Sa početne stranice aprilskog takmičenja se može preuzeti PDF dokument sa zadacima, a tu je takođe i formular za registraciju, neophodnu za učešće u takmičenju. Opšte upute za učešće, kao i pregled ranijih takmičenja se nalazi ovdje, a za pitanja i nejasnoće tu je forum.

Pokušajte, zašto ne?

 

Komentariši