Lažni System Tool (ili: Virusi, trojanci i ostala gamad!)

Nisam informatički ekspert. Ali ni totalni laik. Rekao bih, negdje sam u sredini. Možda srednja gornja klasa

Znam da ne treba klikati na linkove koji neprirodno mame. Da ne treba otvarati mejlove od nepoznatih pošiljalaca. Takođe znam i da se neću obogatiti ako odgovorim na mejl izvjesnog Mbutua iz Nigerije koji ima zaštekanu lovu nigerijske vlade, samo mu trebam ja da dovrši izvjesnu transakciju pa ćemo dijeliti fifti-fifti. Znam i da mi se ništa neće desiti ako prekinem lanac sreće koji je pokrenut još prije 200 godina s tibetanskih brda i planina, pa ne šaljem 12 poruka u roku od odmah osobama iz mog mejl-adresara. Takođe znam i da mi Bil Gejts neće platiti za svaki poslati mejl, a Simens mi neće za istu rabotu poslati najnoviji model mobitela.

Elem, i pored ovog silnog nagomilanog znanja za vikend mi se desila takva havarija s računarom kakvu odavno ne pamtim. Iako sam na prve znakove čudnog ponašanja računara reagovao instinktivno, i poslije 3-4 sekunde ugasio modem, već je bilo kasno. Desktop je zamijenjen porukom na engleskom da je računar zaražen. Pojavio se nekakav System Tool (lažni sigurnosni alat!) koji je simulirao antivirusno skeniranje datoteka i osim tipke pali-gasi više ništa nije bilo u funkciji.

Da bi sve bilo još neobičnije, isti, ali baš isti problem imao je moj prvi komšija, koji me prije 10-12 dana zvao da mu pomognem otkloniti kvar. Tada nisam znao, ali danas znam.

Pa dok mi je sjećanje svježe hoću da ga pribilježim ovdje, možda će nekom (a možda opet i meni) nekad biti od koristi.

Dakle, uputstvo za oporavak računara je na ovoj adresi. U uputstvu možete preskočiti uvodni dio i preći na "Step 1" (Reboot your computer in Safe mode with networking).

Bilo bi najbolje da odmah preuzmete softver koji se tamo nudi – MalwareBytes Anti-malware. Ali, pazite! To nije onaj link na vrhu, nego onaj kojeg možete naći u "Step 2" (na početku rečenice).

Suština je da se prilikom pokretanja računara pritiskom na tipku F8 ulazi u dio sistema gdje je moguće (u ovom slučaju neophodno!) računar prebaciti u tzv. "Safe Mode", odnosno režim rada u kojem su pokrenute samo najneophodnije funkcije sistema (tako se izbjegava aktiviranje virusa i slične gamadi). Nakon što se ovo uradi, treba pokrenuti pomenuti softver za čišćenje.

Međutim, pošto kod mene, tokom trajanja zaraze, nije mogla da se ostvari veza s internetom skrećem pažnju da je jako korisno već imati ovaj program instaliran (zato pominjem da je dobra preventiva odmah ga preuzeti, pošto je besplatan). I još jedna caka: softver je nakon preuzimanja potrebno apdejtovati (obnoviti najsvježijom verzijom). Ona verzija programa koja se preuzima sa sajta meni nije pomogla, nego tek apdejtovana verzija.

Nadam se da nećete morati izvoditi ove zahvate, ali ako već bude moralo zgodno je znati šta i kako…

4 komentara

  1. 1. Juče popodne sam razgovarao sa Rajkom Kuzmanovićem, kolegom enigmatom iz okoline Beograda. Između ostalog preporučio mi je MalwareBytes Anti-malware. Skinuo sam ga sa sajta i instalirao. Sinoć je i domaćin ovog bloga savetovao ISTO!
    Inače, Rajko ima program za sastavljanje ukrštenica i osmosmerki (on je programer!).
    http://enigmatika.zzl.org/kontakt.html

    2. Prošle nedelje na RTS-u ide mini TV-serija o Manđelosu i Manđelošanima odmah nakon Drugog svetskog rata, a Jovan Nedić iz svoje TORBE istresa priču o ovom, priznaćete, ne baš poznatom selu!

    ???!!!

  2. Nisam gledao spomenutu mini-TV-seriju o Manđelosu i Manđelošanima. Ustvari, nisam ni znao za nju. A priču o tom selu već dugo nosim u svojoj enigmotorbi, a “istresao” sam je prošle nedjeljne sasvim slučajno. Znate ono: već je petak, a ja još nisam ni smislio šta ću pripremiti za kolumnu na Cryptomanovom blogu, koja ide u nedjelju. Gurmem ruku u “torbu” i izvučam – Manđelos. Eto tako je bilo.

Komentariši