Logičke zagonetke, takmičenje br. 12 i 13

priprema: Maja Gribajčević

Yin-Yang Variations

Onima koji su nešto duže u svijetu logičke enigmatike dobro je poznato ime „Diogen“. Riječ je o ruskom klubu ljubitelja logičkih zagonetaka, čija je web stranica u svojih deset godina postojanja bila poprište brojnih logičkih takmičenja. Ovaj nesvakidašnji i zavidan jubilej „Diogen“ planira proslaviti radno – organiziranjem niza online takmičenja u varijacijama poznatih logičkih „klasika“ tokom ove godine, a najnovije nas očekuje danas pod naslovom Yin-Yang Variations.

Za razliku od takmičenja o kojima smo do sada pisali, ovo je „tradicionalnije“ koncipirano, a moglo bi se reći da zbog toga ima i jači adrenalinski učinak. Naime, vrijeme početka je fiksno i od momenta kada virtuelne sudije ispale hitac iz startnog pištolja, a to će biti danas (26. februara) tačno u 17:00 h, počinje teći predviđeno vrijeme od 120 minuta za rješavanje 21 zadatka koje autorski potpisuje Andrej Bogdanov. Na početnoj stranici takmičenja dostupan je PDF dokument sa primjerima zadataka, ali i lozinkom zaštićeni PDF dokument sa takmičarskim zadacima. Na početnoj stranici je takođe i formular za registraciju, koja je neophodna za učešće u takmičenju.

Kraće upute, kao i pregled ranijih takmičenja se nalaze ovdje, a za one koji se tek upoznaju sa logičkim zagonetkama dosta koristan – iako na ruskom jeziku – bi mogao biti odjeljak Diogenove web-stranice namijenjen online vježbanju, sa brojnim primjerima vječnih klasika.

Na kraju, Diogenovom web-portalu želimo sretnu desetu godišnjicu! 

 

Melon's Puzzle Zoo 

Ni na sajtu Logic Masters India nam ovog vikenda neće ostati dužni, jer će ugostiti Palmera Mebanea, člana američke šampionske selekcije sa prošlogodišnjeg WPC-a, i njegov zoološki vrt – Melon's Puzzle Zoo. U sastavu ove neobične menažerije je dvanaest vrsta vanzemaljaca, mutanata i hibrida (bilo da su to bebe ili odrasli primjerci) – barem tako sam autor naziva svoje maštovite logičke kreacije, varijacije i kombinacije kojima će nam se predstaviti ove subote i nedjelje.

Riječ je, naravno, o uobičajenom LMI-formatu takmičenja u rješavanju logičkih zagonetaka, kome možete pristupiti bilo kada tokom 26. i 27. februara (danas i sutra), a gdje je za rješavanje 20 takmičarskih zadataka predviđeno vrijeme od 120 minuta koje se počinje odbrojavati od momenta kada kliknete na "Start Puzzle Zoo". Jednostavno, zar ne?

No, kako je opreznost majka mudrosti, sigurno nije na odmet bolje se pripremiti za suočavanje sa ovim izazovom, jer i sam autor upozorava da, naspram poslušnih beba, odrasli primjerci mogu biti prilično agresivni. Stoga vam skrećemo pažnju na već objavljeni instrukcijski booklet sa primjerima zadataka, koji također možete pregledati i na autorovom blogu, gdje se nude i dodatne poveznice i materijali za vježbu, a PDF dokument sa takmičarskim zadacima možete preuzeti ovdje.

Za sva pitanja i nejasnoće, tu je forum, dok će rezultati biti objavljeni po završetku takmičenja.

Na kraju, uobičajena napomena: učešće je moguće samo uz prethodnu registraciju.

Svim hrabrim učesnicima želimo puno sreće u ovoj avanturi!

 

 

1 komentar

Komentariši