Rješenje (3-4)

Zbog PQRST-a sam malo zapostavio predstavljanje zadataka. Neću još prelaziti na nove zadatke, nego samo objavljujem rješenja za Radar i Jednostavno kao ABC. Ovaj drugi je, kao što možete vidjeti, imao dva rješenja.

Vjerujem da većina vas rješava zadatke sa PQRST-a (ili TURKZEKA). To je također dobar način da se upoznajete sa ovim enigmatskim formama, ali opet ponavljam – nemojte klonuti duhom ako vam mnogi zadaci ne idu od ruke. Oni su namijenjeni za višednevno rješavanje, a mnogi od vas (možda i negdje na moru) sigurno sada nisu spremni da pola dana odvoje za intenzivno razmišljanje.

Moram priznati da nestrpljivo čekam da se ovaj PQRST privede kraju. I da vidim hoćemo li zajedničkim snagama uspjeti uvrstiti BiH na ekipnu rejting-listu. Nemam dovoljno pokazatelja da će tako i biti. Potrudio sam se da sa ovim upoznam što više ljudi. Nadam se da će biti razloga za zadovoljstvo…

Uskoro ću ovdje pisati i o predstojećem događaju godine za logičare – hodočašću u mađarski gradić Eger na 14. svjetsko prvenstvo. Nažalost, učešće ekipe Bosne i Hercegovine je dosta neizvjesno zbog finansijskih problema.
Ostaje nada da će se sve riješiti u ovih predstojećih dva mjeseca koliko je još ostalo vremena.

Nada, vjerna pratilja bosanskohercegovačke sudbine…

4 komentara

 1. Za one koji rjesavaju pqrst:
  Mislim da 6. zadatak ima vise rjesenja (ja sam nasao dvadesetak) sto smatram propustom autora zadatka.
  Oni koji budu rjesavali 7. zadatak neka obrate paznju na pravilo da se mreza moze dijeliti na trazene oblike po vec postojecim linijama mreze i po “dijagonalama”. To vazi za sve oblike (pa i za kvadrate).
  Ako odlucite da brojite kombinacije u osmom zadatku treba da znate da ih ima preko 1000 (bar sam ih ja toliko izbrojao). Nadam se da ce vam moj komentar rijesiti neke nedoumice. Izdrzite do kraja i sretno.
  P.S. Ja sam rijesio sve zagonetke (nadam se bez gresaka)

 2. Da ne bude zabune kod novih takmicara…
  Semso (Semsudin Muminovic) je clan BH reprezentacije sa proslogodisnjeg WPC-a (World Puzzle Championship) odrzanog u Hrvatskoj.
  Vec nekoliko puta ucestvuje na PQRST-u tako da vas ne demoralise to sto je rijesio sve zadatke…

Komentariši