PQRST 14 na pola puta

PQRST 14 je negdje na pola puta.

Organizator je zakasnio sa postavljanjem prevoda zadataka. Večeras je postavljen prevod na hrvatski jezik, pa ko ima problema sa engleskim dobro će mu doći ovaj prevod (sa desne strane, donji dio kolumne “translations”).

Uglavnom, ima jos dovoljno vremena za rješavanje PQRST-mozgalica.

Ne zaboravite, da biste dospjeli na rejting-listu dovoljno je riješiti (i poslati rješenje!) bilo koji zadatak.
Samo nemojte odustajati. I meni je bilo teško na početku…

Da napišem nešto i o samim zadacima.

Podijelio bih ih na sljedeći način:
Klasični
Varijacije
Noviteti
Brojalice😉
Optimizacije

U klasične spadaju zadaci br. 3 i 4. To je njihov osnovni oblik u kojem se pojavljuju i česti su na takmičenjima. Ako su vam poznati odranije, onda vam prevod i ne treba, jer je tekst zadatka uvijek isti. Tu i tamo se razlikuju rješenja;-)

Varijacije su malo drugačije zadavanje zadatka koji je poznatiji u nekom drugom obliku. Recimo, zadatak broj 6. je varijacija Flote. Preciznije bi bilo reći da je ovdje riječ o kombinaciji dva klasična zadatka: Flote i Uzdužnih linija. Ako ste pratili predstavljanje zadataka na ovom blogu onda ćete se sjetiti o čemu je riječ. A ako niste pogledajte malo prethodne postove (sa desne strane ovog bloga je i rubrika “Dosad predstavljene zagonetke”).

Noviteti su zadaci koji se prvi put pojavljuju. Eh sad… teško je baš upratiti sve zadatke na kugli zemaljskoj pa sa sigurnošću tvrditi da je nešto novitet. Jer ko zna, možda negdje u Gruziji ili Paragvaju ljudi luduju za tom zagonetkom, a mi tvrdimo da nije nikad i nigdje viđena 😉 Tako da je to relativna stvar…

Brojalice😉 su zadaci u kojima treba prebrojavati neke geometrijske likove i ako baš tvrdoglavo odlučite da ih riješite svakako se pozdravite sa dva dana svog lijepog života. Također računajte i na to da će vam pred spavanje stalno svjetlucati ti likovi pred očima, a u gluho doba noći ćete skakati iz košmarnih snova 😉 Zadatak pod rednim brojem 8.

Optimizacije. Eeeee to je već lakše razumljivo. Kada imate 10 zadataka desi se da više takmičara riješi sve zadatke. Pa više takmičara riješi sve osim jednog, a među njima opet dosta njih ne riješi isti. Pa više takmičara riješi sve osim dva, a opet među njima dosta njih ne riješi dva ista. I tako dalje. U tom slučaju dosta njih ima isti broj bodova. E neko se dosjetio kako stati tome ukraj. Smišljeni su zadaci koji se zovu optimizacije (9. i 10. zadatak na PQRST). Takvi zadaci imaju jako puno rješenja pa je teško doći do onog najboljeg (“optimalnog”). Tako da je cilj što više približiti se idealnom rješenju. I onda optimizacija odlučuje o plasmanu onih koji bi bez nje imali isti broj bodova. Ma kontate već…

9 komentara

  1. Nema veze. Oni koji se, kao ti, prvi put susrecu sa ovakvim zadacima obicno ne urade nista ili mozda 1-2 max. Ti imas vec jedan zadatak rijesen pa ako ne stignes nista vise posalji to. Mozda ti budes onaj sesti koji nam nedostaje. Evo preporucujem ti 5. zadatak koji je mooooozda nesto laksi. Probaj i optimizacije. Posalji za njih bilo kakvo rjesenje.

    Hvala za ucesce. Pozdrav.

Komentariši