Ponovo o www.turkzeka.com

Da još malo pojasnim ovo takmičenje koje je počelo u prošlu subotu na sajtu www.turkzeka.com (puni link se nalazi na ovom blogu, u rubrici “TAKMIČENJA NA INTERNETU”).

Bilo je nekih malih varijacija oko vrste zadataka u prva dva kruga, ali se po prvom zadatku čini da će ovaj krug ličiti na prethodni (prvi je bio malo drugačiji). To znači da će se zadaci, u principu, sastojati od dva dijela. Prvi dio predstavlja neki od klasičnih logičkih zadataka, kao što su ovi sa kojima vas upoznajem na ovom blogu. Taj prvi dio ujedno je i lakši korak. Kada se to riješi onda treba na osnovu primjera zaključiti šta se traži kao rješenje. Ako na osnovu primjera dokučite “šta je pisac htio da kaže” potrebno je samo to isto primijeniti na zadatak i time dobijate konačno rješenje koje treba poslati i uključiti se u takmičenje.

Rješavanje prvog zadatka je još u toku, a trenutno je na spisku nešto preko 100 takmičara, od kojih je njih 90-ak tačno riješilo zadatak. Među njima je, od pripadnika južnoslovenskih naroda, četvero iz Bosne i Hercegovine i dvoje iz Hrvatske.

Narednih sedmica ću pokušati ovdje predstavljati onu vrstu zadataka koja bude na ovom takmičenju, kako biste se bolje upoznali s njima.

12 komentara

Komentariši