Rješenje “tvrdog oraha”

Dakle, tri dana nisu bila dovoljna da bi se riješio “tvrdi orah za Ninju”. Žao mi je što se Ninja nije javio sa svojim komentarom, jer je ovo bio zadatak specijalno za njega. Najuporniji rješavač je očito Vili kojem pripada pohvala kao utješna nagrada.

Inače, za ovaj zadatak trebam reći (jer kao autor zagonetki imam obavezu poštovati autorska prava) da je preuzet sa takmičenja “PQRST” kojeg organizuje sajt www.otuzoyun.com. I o ovom sajtu ću uskoro nešto više napisati. Sada ću samo ukratko napomenuti da oni kvartalno organizuju internet-takmičenje, tj. svaka tri mjeseca (ukupno 4 godisnje). Ovogodišnji ljetni krug starta u subotu (6.8.2005.) i traje 7 dana. Specifičnost ovog takmičenja je u tome što se rezultati obračunavaju za rejting-listu. Dakle, učestvujući na “PQRST” možete dospjeti na svjetsku rejting-listu rješavača logičke enigmatike. I o tome uskoro malo više.

Da se vratim na Flotu. Dobra primjedba Vilija je bila da se radi o “ne toliko teškom koliko opširnom zadatku”. Priznaću da baš i nisam ljubitelj ovakvih zadataka koji se rješavaju “brutal force” metodom. Više volim one koji se mogu laganice krckati, izvodeći zaključke i napredujući malo-pomalo, sve dok se ne dođe do kraja.

Ne znam da li ste razmišljali o tome koji bi otprilike broj predstavljao rješenje. Ako jeste, onda sad možete uporediti svoje pretpostavke sa ispravnim rješenjem. Na pitanje koliko postoji različitih načina da se u mreži rasporedi flota odgovor je, vjerovali ili ne, 903 !!!

Nagrada koju sam predvidio za najbržeg rješavača ovaj put nije dodijeljena, pa je čuvam za takmičenje koje slijedi uskoro.

8 komentara

Komentariši