Tvrd orah za Ninju (ali i ostale)

Nakon prvog zadatka Ninja je imao primjedbu da ga ne interesuju “dječji zadaci”. U redu. Evo jedan zadatak koji sigurno nije “dječji” 😉

Kao što obećah, vrijeme rješavanja ovog zadatka je 3 dana – dakle rok ističe pola sata prije kraja ovog mjeseca. Prvo tačno rješenje unutar ovog roka očekuje lijepa nagrada.

Zadatak se, kao što već znate, zove Flota, a glasi ovako:

U mreži je potrebno otkriti položaje deset brodova (jedan nosač aviona, dva razarača, tri krstarice i četiri patrolna čamca) koji se međusobno razlikuju po dužini. Nijedan brod se ne dodiruje s drugim, čak ni dijagonalno. Na posebno označenim poljima u mreži se nalazi voda, pa na njima ne mogu biti dijelovi brodova.
Međutim, ovaj zadatak nema jedinstveno rješenje. Potrebno je otkriti koliko postoji različitih načina da se u ovoj mreži rasporedi flota.

12 komentara

 1. il ja ovdje nesto nisam dobro razumio il je ovo prebanalno.

  s obzirom da mi je glupo ovakvo obiljezavanje polja, uzmi da se vodoravna linija obiljezava od A do J, a vertikalna od 1 do 10

  nosac aviona: 1a-1b-1c-1d
  razarac 1: 3a-4a-5a
  razarac 2: 7a-8a-9a
  krstarica 1: 1f-1g
  krstarica 2: 3c-4c
  krstarica 3: 6c-7c
  patrolni camac 1: 6e
  2: 8f
  3: h7
  4: i5

  ovdje bi se moglo jos camaca naredati

 2. Pa super ti je ova flota!!! Za jedno vece imam 16 kombinacija. Znam da mi je rezultat jadan i da sam tek na pocetku, ali sada radim tek teme. Zatim cu „varijacije na teme“. Mislim da znas o cemu govorim. Definitivno zman da ne mogu uraditi u zadatom roku i ne mogu osvojiti nagradu, ali ne odustajem dok ne dotjeram do kraja, makar trajalo mjesec dana.
  Na prvi pogled ovaj zadatak ne izgleda tezak vec samo opsiran, medjutim to je zabluda. I te kako je komplikovam. Nista lakse nego smjestiti flotu u mrezu, ali pratiti koje si kombinacije utrošio i koje ti jos predstoje je prilicno problematicno. Ne smijem ni pomisliti kako cu naci posljednju ili posljednjih nekoliko kombinacija. Tu tek predstoji mozganje. Samo se iskreno nadam da rješenje nije trocifren broj. Medjutim ko god riješi ovaj zadatak mislim da je sebi kupio kartu za kvalifikacije za svjetsko takmičenje u logici.
  Pozdrav od mene , odoh dalje ploviti!

Komentariši