Prvo pitanje

U neka davna vremena održavala su se takmičenja u rješavanju zagonetki. Trebalo je nekoliko takmičarskih krugova proći da bi se stiglo na državno prvenstvo. Rješavale su se križaljke (mozaične, bijele, skandinavke, bušmani…), anagrami (krnji, prošireni, logogrifni…), rebusi (premetajni, slovni, rebusoidi, rarebusi…) i mnoge druge zagonetke.
Tako su enigmati koje je povezivao isti (ili vrlo sličan) jezik mogli provjeriti svoje znanje i vještinu rješavanja glavolomki.

Ta takmičenja su sad već davna prošlost, kao i država u kojoj smo nekad živjeli.

Međutim, kako smo se mi na Balkanu udaljavali jedni od drugih, u svemu, pa i u enigmatskim druženjima, tako se normalan svijet zbližavao. Rezultat toga su godišnja Svjetska prvenstva u rješavanju zagonetki.

Ali…

Zar to nije malo čudno? Kako je moguće organizovati Prvenstvo svijeta u enigmatici, a da svi učesnici budu ravnopravni? Zar nije enigmatika uvijek vezana uz neki od jezika kojima se ljudi sporazumijevaju? Zar nije enigmatika poznavanje riječi nekog jezika, odnosno vještina da se poznavanjem tog jezika dođe do kombinacije riječi koja će predstavljati rješenje rebusa, anagrama ili neke slične zagonetke?

Jeste!

Pa kako je onda moguće da Japanci i Ukrajinci, Amerikanci i Česi, Turci i Kanađani budu ravnopravni u odgonetanju kad ne govore svi istim jezikom?

Na kojem jeziku da se održi jedno takvo takmičenje? Da li možda na jeziku kojim govori najveći broj učesnika tog takmičenja? Vjerovatno bi to bio engleski jezik. Ali to bi značilo da ne mogu učestvovati oni koji ne poznaju taj jezik. Sigurno na svijetu postoji jako puno enigmata koji dobro rješavaju zagonetke, ali engleski na znaju “ni beknuti”.
Ne, to nije rješenje.

A možda umjesto engleskog koristiti neki od međunarodnih jezika? Esperanto, ido, neo? Ne, ne, ne. Tako bi se samo smanjio broj mogućih ravnopravnih učesnika, umjesto da se poveća.

A možda da svaki zadatak bude na nekom drugom jeziku? Pa to bi onda više ličilo na takmičenje poliglota. Pobijedio bi onaj koji dobro poznaje više stranih jezika, a ne onaj koji dobro rješava zagonetke.
No, ipak je pronađeno rješenje da se može reći kako su svi učesnici mogli startovati ravnopravno.

Moje prvo pitanje glasi: koji je to jezik univerzalniji od svih pomenutih jezika?

10 komentara

Komentariši