beats by dre cheap

Iz moje enigmatske torbe (106)

SPOMEN UKRŠTENIH R(IJ)EČI U RAZNIM IZVORIMA

piše: Jovan Nedić, Beli Manastir (Hrvatska)
  (urednik Enigmopedije)U prošlom nastavku ove rubrike bilo je govora o spomenu križaljke u proznim djelima. Slijede spomeni ukrštenih r(ij)eči u raznim izvorima.

ukrštene reči

"... Ne moram više da se bavim politikom, ne moram više da silazim u javnost, ali vaša kontinuirana infuzija kiselog sulfadoksina i bazičnog trimetropina snižava moj jonizirani misaoni tok. Ne mogu ni da završim ukrštene reči koje sam započeo kad sam imao sedam godina!..."

(Milan Oklopdžić: "Ca. blues", BIGZ, 1986, str. 366/367)


ukrštene riječi

"Dok se na silnim mitinzima 'pravovjernih' masa već godinama najčešće čuju parole 'Smrt Americi', dotle glasilo Organizacije islamske propagande ('Tehran Tajmz', op. pr.) u sportskoj rubrici objavljuje, tako reći, isključivo rezultate s prvenstva kriketa, skvoša i tenisa, a odmah uz to štampa američke ukrštene riječi i strip 'Nensi'."

(Žorž Crmarić: "Američke ukrštene riječi", "Orbis", 11. X. 1988, 6)


ukrštene reči

"Naše leto je karikatura bagdadske jeseni. Ispred hotela teče tromo Tigris. Nema Eufrata. Neko ga je, izgleda, premestio. Otkako znam za sebe, te dve reke teku uvek zajedno kroz ukrštene reči i to, obično, uspravno! Ovoga jutra, Tigris je tekao vodoravno... Čemu putovati tri hiljade kilometara, da bih video jednu isto tako mutnu reku kao što je Dunav?"

(Momo Kapor: "Pod senkom Vavilona", "Politika", 9. XI. 1988, 5)


ukrštene reči

"Dalje, osigurao bih objektivno mišljenje. Po ubeđenju sam neizlečivi bezbožnik, ali oni koji se zalažu za nagrađivanje prema radu, a plaćaju za nerad često me teraju da se krstim. A njih baš briga, oni i dalje u radno vreme ukrštaju komarce i ukrštene reči."

(M. Ljubdragović: "Molba" /humoreska/, "Novosti-Enigma", 31. I. 1989, 22)


ukrštene reči

"- Sedeo je u naslonjači pored prozora i rešavao ukrštene reči - poče Edita. - Bilo je oko pet popodne kad je osetio jače bolove. Beata je htela da na brzinu ode do čistionice i podigne mantil. Na stočiću kraj njega ostavila je lekove da ih sam uzme ako se ne vrati na vreme."
...
"- U SUŠTINI bilo je sasvim jednostavno - reče Maks dolivajući pivo svom mladom kolegi, Rajnersu. - Ustvari, Edita me je navela na pravi trag. Jer, mora da je Šustera, dok je ona bila odsutna, udario novi infarkt. Pošto su mu lekovi bili na dohvatu ruke popio je sve, ali je na ceduljici koju je stavio na časopis sa ukrštenicama napisao nekoliko reči. Kad je dunula oluja, pošto je sedeo pored otvorenog prozora ceduljica je odletela ispod kauča."

(Marjan Bah: "Anonimna pisma" /krimipriča/, "Novosti-Enigma", 31. I. 1989, 24)


ukrštene reči

"- Čekaj, šta si zapeo ko načelnik u pripravnicu, vidiš da čitam rešenje ukrštenih reči."

(M. Ljubdragović: "Na šalteru" /humoreska/, "Novosti-Enigma", 21. II. 1989, 22)


ukrštene reči

"Ako se neko ljutio na predugačke političke komentare (u "Politici", op. ur.), tu je uvek bila živa Beogradska rubrika, Među nama, Miki i Paja, ukrštene reči, dobra sportska strana, Da li znate, pa i kulturna rubrika je uspevala da ponekad zablista."

(Jara Ribnikar: "Pre svega - trajanje", "Politika", 25. I. 1993, 11)


ukrštenica

"U svoj toj zbrci, jednoga dana otkrio sam – postojao je jedan čovek na ulazu u pijacu, koji je uz ogradu prodavao stvari koje niko nije hteo da kupi. ,,Ukrštenice u pola cene’’ tako se zvala njegova radnja koja je bila ustvari otvoren kofer razastrt preko balvana.

U tom koferu nije bilo isprevrtanih stvari i vladao je čudesan red, tako da su ukrštenice povijenih listova izgledale još tužnije. I sam čovek bio je nekako tužan. Kada sam prvi put prošao pored njega, pomislio sam da je slep, toliko je bio nepomičan njegov pogled i kao uprt ni u šta. Bilo mi je čudno da slepac prodaje bilo šta, pa i ukrštenice. Zato sam se malčice sagao (čovek je sedeo na šamlici), i mahnuo mu ispred lica rukom. Mahnuo sam polagano da ga moja radoznalost ne bi, kojim slučajem, uplašila. On me je pogledao, ne moju ruku nego baš mene, ali i dalje je izgledalo kao da je njegov pogled nepomičan. Pomislio sam da je to možda čovek koji je već previše video, i bio sam zbunjen..."

(Tanja S. Ivanović: "Ukrštenice upola cene" /roman/, "Karganović", 2007, str. 82)

 

Tematski slični tekstovi:
15.05.'11: "Timesove" križaljke u romanu (J. Nedić)
17.09.'12: Križaljke se mogu rješavati i u romanima (M. Živković)
27.01.'13: Spomen križaljke u proznim djelima (J. Nedić)
29.01.'13: Književni junaci - ljubitelji ukrštenica (M. Živković)

Logičke zagonetke
http://cryptoman.blogger.ba
03/02/2013 12:00