beats by dre cheap

KIH i Jože Stabej

izvor: "KVIZORAMA" br. 1086, 26.1.2013.

napisao: Boris Nazansky (gl. urednik)


Devetnaestoga dana mjeseca prosinca prošle godine na kioscima u susjednoj Sloveniji pojavio se jubilarni, tisućiti broj KIH-a, "prave revije za prave ugankarje", kako ovoj uglednoj zagonetačkoj reviji stoji u zaglavlju.
KIH, dakako, nije prva ili najstarija slovenska zagonetačka revija, ali jest najstarija koja još izlazi (danas svake druge srijede) i već je, s više od četrdeset i jedne godine na plećima, u svojim, ljudskim vijekom mjereno, dobrim srednjim godinama. To ujedno znači, a toga će se prisjetiti i mnogi danas aktivni zagonetači u Hrvatskoj, da je KIH revija koja je u vrijeme Jugoslavije zalazila i na ove naše prostore (u impresumu piše da izlazi od 1971. što je bilo nepunu godinu dana prije nego što je u Zagrebu u ožujku 1972. počeo izlaziti slavni Vjesnikov kviz). Tako su u KIH-u (ime je kratica od "križanke in humor", a taj je naslov nekad bio ispisan na naslovnoj stranici s istaknutim slovima KIH i to ovako križanKe In Humor) surađivala i neka istaknuta imena hrvatske enigmatike kao što su Pavle Bogdanović, Siščanin Božo Horvatinović i tvorac skandismjerke Josip Butina ... Nekoliko zagonetaka u KIH-u objavio sam i sâm. S druge strane, slovenski su zagonetači, kihovci, objavljivali kod nas, a korifej među njima je Jože Stabej, koji je u kolovozu prošle godine, kad je KIH već bio uzeo svoju četrdesetdrugu, navršio osamdeset godina.
Jože Stabej (enigmatsku karijeru započeo je u zagrebačkome Problemu 1949), zajedno s prvim urednikom KIH-a Jarom Leskovšekom, dugogodišnjim urednikom Aleksanderom Šujdovičem, današnjim glavnim i odgovornim urednikom Vinkom Korentom i još nekolicinom suradničkih uglednika, pripada već desetljećima stupovima ne samo KIH-a nego i slovenske enigmatike uopće i jedan je od rijetkih u Sloveniji koji dosljedno zastupa i djelom dokazuje tezu da su male zagonetke (ne samo anagrami i rebusi nego upravo i najrazličitije druge vrste) sama srž zagonetačkoga umijeća i enigmatske umjetnosti. Zato u ovome broju, uz uvodničku bilješku o KIH-ovu jubileju, donosimo izbor njegovih stihovnih zagonetaka iz stalne rubrike Drobiž vseh viž, dakako onih koje su dopuštale prijevod/prepjev i prilagodbu na hrvatski jezik. Jedna je tu uz uvodnik dolje desno, a još pet (sve su različite!) odgonetajte i odgonetnite u stupcu na četrnaestoj stranici.
Za Stabeja je vezana jedna zanimljivost koju mi otkriva Štefan Markovič, suvremeni slovenski enigmatski kroničar, u tekstu povodom autorove osamdesete obljetnice objavljenom na blogu Logičke zagonetke (cryptoman.blogger.ba/, pogledajte!). "Impozantan je broj" - piše Markovič - "njegovih (objavljenih) radova - preko 1000 klasičnih križaljki i preko 4000 ostalih zagonetki. Njegove križaljke važe kao pojam vrhunske enigmatike i uživanja za rješavače. Tako subotnja križaljka, koju potpisuje u dnevniku Delo, za mnoge rješavače ima i poseban status, i naziv – stabejka." Drugu zanimljivost, vezanu uz 1000. broj KIH-a, koju vjerovatno sâm ne bih zapazio, otkriva mi sâm Stabej: u kolažu fotografija iz KIH-ove povijesti na naslovnoj stranici jubilarca, nalazi se i ona snimljena za vrijeme posjeta nekolicine hrvatskih enigmata Ljubljani prije nekoliko godina. Uz pjesnikinju Alenku Zorman i zagonetače Jožeta Berdona i Vinka Korenta tu su sa mnom i kolege Duško Matas i Janko (Janez) Valand.
Od početka izlaženja pa sve do prošle godine KIH je bio izdanje Dela, novinsko-izdavačkoga poduzeća koje je otišlo u stečaj (u nekadašnjem impresumu mogu se s nostalgijom pročitati imena direktora publikacija Mitje Gorjupa, legende slovenskoga novinarstva, i odgovornog urednika Zorana Jerina). Danas je KIH dio lepeze zagonetačkih izdanja ljubljanskoga poduzeća Salomon.

Tematski slični tekstovi:
19.12.'12: Hiljaditi broj ljubljanskog KIH-a (B. Milovanović)
10.01.'13: Jože Stabej (Š. Markovič)


Logičke zagonetke
http://cryptoman.blogger.ba
30/01/2013 22:47