beats by dre cheap

Iz moje enigmatske torbe (105)

SPOMEN KRIŽALJKE U PROZNIM DJELIMA

piše: Jovan Nedić, Beli Manastir (Hrvatska)
  (urednik Enigmopedije)ŠPIŠIĆ, Davor. KOLJIVO (roman). V.B.Z., Zagreb, 2004.
Prvi citat
"Oči njegove (Radovanove, op. J. N.) mame Vere nabrekle su poput krofni, šminka se razmazala... Srkala je kavu u koju su se diskretno miješali tanki mlazovi njenih balaca. Tata Berislav činio se osobito koncentriran na rješavanje novinske križaljke u raskupusanoj Politici. Polubaba Magda mazala je maslac na kruh i šutjela." (str. 64)
Drugi citat
"Krmetina se cijelo prijepodne izležavala na spravama. I jebavala ga (Radovana, J. N.) kojekakvim pitanjima, tek toliko da ne može ni križaljku u novinama rješavat. Sve dok nije popizdio načisto. Kad je baba, vidno se dosađujući, slučajno dobauljala i do trake trkačice, sinula mu je fantastična ideja." (str. 143)


ŠPIŠIĆ, Davor. BARANJA INN (horor-priča) < ''Kuke za šunke'', ''Znanje'', Zagreb, 2002, str. 152-161.

"Muškarac srednjeg stasa, izbrijane lubanje. Sjedio je u kućnom ogrtaču od kamilje dlake i rješavao novinsku križaljku. Pomagao se minijaturnom baterijom koja je bacala solidan snop svjetla na papir." (str. 153)


TRIBUSON, Goran. NE DAO BOG VEĆEG ZLA (roman). "Mozaik knjiga", Zagreb, 2002.

"Možda šest mjeseci, ili čitavu godinu nakon toga, došao sam poslijepodne iz škole i zatekao majku kako sjedi u kuhinji i rješava križaljku, što je redovito radila kada bi bila mrzovoljna ili uvrijeđena. No, kako je u takvim trenucima bila ponajmanje koncentrirana, u križaljku su se znale provući kojekakve besmislice. Tako je bila kadra finsku rijeku pretvoriti u albansku luku, a pticu pjevicu u germansko polubožanstvo. Nije mi bilo drago vidjeti je u tako očajnom raspoloženju, ali mi je bilo još gore to što sam zamijetio kako me na štednjaku čeka odvratni poriluk." (str. 137)

Napomena: Priča glavni junak romana Siniša Ančić.

 

Tematski slični tekstovi:
15.05.'11: "Timesove" križaljke u romanu (J. Nedić)
17.09.'12: Križaljke se mogu rješavati i u romanima (M. Živković)
29.01.'13: Književni junaci - ljubitelji ukrštenica (M. Živković)
03.02.'13: Spomen ukrštenih r(ij)eči u raznim izvorima (J. Nedić)


Logičke zagonetke
http://cryptoman.blogger.ba
27/01/2013 11:59