beats by dre cheap

Društvo "Križem kražem"


piše: Štefan Markovič, Mengeš (Slovenija)Subota, 12.januar, je za članove društva "Križem kražem", koje ima sjedište u Zgornjoj Polskavi kod Slovenske Bistrice, počelo dvadesetprvom sezonom turnira u križemkražmu. Po već ustaljenoj tradiciji turnir je počeo u Domžalama u organizaciji Marjana i Maše Mrvar. Na turniru je bilo 24 učesnika, 22 takmičara i dva suca (Bojan Smole iz Kranja, te Bernarda Skrbiš iz Zgornje Polskave).

Većina učesnika je očekivala novu pobjedu državnog prvaka Petra Skrbiša. On je dosad osvojio sedamnaest titula prvaka, dok je tri osvojio Božidar Bajec iz Ljubljane. Ali izgleda da subota nije bila njegov dan, jer je osvojio tek sedmo mjesto sa četiri pobjede u sedam partija. Tako je turnirsku pobjedu odnio Tomaž Lenaršič (iz Brezovice kod Ljubljane), lani drugoplasirani u generalnom poretku, te pobjednik u kategoriji dugih riječi. Lani je, naime, postavio rekord sa 78 barem desetoslovnih riječi. S tim je premašio dotadašnji rekord od 71 desetoslovne riječi, koji je bio u vlasništvu Petra Skrbiša. Lenaršič je inače i sedmorostruki pobjednik takmičenja u rješavanju zagonetki, koje je po 29. put organizovao magazin KIH.

Pobednik, kao i drugoplasirani Marjan Mrvar iz Kamnika ostvarili su po šest pobjeda, tako da je njihov međusobni redoslijed određen na osnovu dodatnog kriterija po Bucholzu (broj ostvarenih poena protivigrača), gdje je bio uspješniji Lenaršič. On je takođe u svoju korist riješio i međusobni susret, dok je Mrvar izgubio od Bajeca. Od trećeg do petog mjesta plasirali su se Božidar Bajec, Drago Smole (Ljubljana) te Marjan Škvorc (Velika Nedelja) sa po pet pobjeda. Redoslijed među njima takođe je određen na osnovu Bucholza, gdje je bio najbolji Bajec. Uz sedmo mjesto Skrbiša značajka rezultata turnira je i odličan rezultat mlađih snaga Društva. Tako je Maša Mrvar iz Kamnika (pohađa četvrti razred gimnazije) zabilježila podjelu osmog mjesta sa četiri pobjede (među ostalima, pobijedila je i Skrbiša), te dvoje srednjoškolaca iz Ljubljane, Mihe Drgline sa tri pobjede (ovo mu je bio drugi turnir), koje su mu donijele trinaesto mjesto, te Marike Prošek sa dvije pobjede. Drglin i Prošek nastupali su na osnovnoškolskim takmičenjima još koju sezonu unazad.

Na turniru je zabilježeno 47 desetoslovnih ili dužih riječi. Ovdje treba svakako spomenuti novog člana kluba »12«, u kojem su igrači koji su uspjeli na turniru zabilježiti dvanaestoslovnu riječ. Novi član je postao Drago Smole iz Ljubljane sa potezom "prestrezniki" (u prevodu: presretači), kome je to prva dvanaestica, a redovan učesnik turnira je od prve sezone. I pobjednik pojedinih turnira. Inače, na turniru je bio ostvaren veći broj desetoslovnih riječi. Naime, u pojedinačnim partijama postoji mogućnost da suigrač prizna pojedinu reč, bilo iz taktičkih razloga, bilo radi nedostatka vremena ili radi ubjeđenja da je riječ ispravna. Takav potez se ubraja u konačan rezultat partije, dok glavni sudac provjerava sve desetke u literaturi, i one koje nisu pronađene ne idu na spisak.

Inače, u protekloj, dvadesetoj, sezoni Društvo je organizovalo devet redovnih turnira, te takozvani masters. Na tim turnirima je bilo prisutno četrdeset različitih igrača (ni jednu sezonu dosada toliko), neki samo jedanput, dok drugi na svim turnirima. U dvadeset godina na turnirima je igralo 88 različitih igrača. Rekord po pojedinom turniru zabilježen je aprila prošle godine u Blejskoj Dobravi kod Jesenica sa 30 igrača (plus dva suca), dok je raniji rekord zabilježen januara 2012. sa 26 učesnika (plus dva suca) na Količevom. Na prošlogodišnjim takmičenjima je bilo 9 novajlija, sa najviše uspjeha se pokazao Jože Mihelič, penzioner iz Radeča. Najuspješnija učesnica turnira je bila Marinka Blažko iz Ljubljane, koja je dobila i jedan turnir. Sem na mastersu, gdje je bilo 18 takmičara, broj učesnika nije bio nikada manji od 20. U sezoni je zabilježeno 498 desetoslovnih ili dužih riječi, što je takođe rekordan broj. Već pomenuti rekord Tomaža Lenaršiča od 78 riječi ima još jednu dodatnu težinu. Naime, pravila oko priznavanja pojedinih riječi su bila u 2012. godini djelimično postavljena na nešto stroži režim.
Peter Skrbiš je sezonu završio sa sedamnaestom titulom prvaka, a na svim turnirima bio je najmanje treći (pet pobjeda, jednom drugi, triput treći). Pobijedio je takođe na velikom mastersu (jedanaesti put), znači skoro idealna sezona i karijera. Uz to je i predsjednik Društva, glavni urednik biltena Društva (deset brojeva godišnje).
Lani je u generalnom plasmanu drugo mjesto zauzeo Tomaž Lenaršič, dok je treči bio Jože Berdon iz Repnja kod Vodica, inače poznati slovenački enigmat i urednik "Ugankarskog Izziva".
Za Radio Slovenija napravljena je i reportaža o masters turniru:Uz to, Društvo organizuje i srednjoškolsko prvenstvo (ove godine po treći put) za vrijeme zimskog školskog raspusta, te prvenstvo četveročlanih ekipa osnovnih škola. Ove godine je na redu dvanaesto prvenstvo.
I na kraju, lani je Društvo organizovalo sedmi turnir u elektronskoj verziji. Program sa igrom razvijen je u samom Društvu, sa djelimičnom pomoću vanjskog saradnika. Pobjednik turnira, koji se proteže tokom čitave godine, je bio Drago Smole, drugi Peter Skrbiš, treći Cveto Erman (poznati enigmat iz Jesenica, koji se Društvu priključio prošle godine), te četvrti Tomaž Lenaršič. Turnirom rukovodi Janez Zupančič, takođe član.
Inače o samom Društvu, ali i o igri, više informacija se može dobiti na sajtu Društva "Križem kražem"


Logičke zagonetke
http://cryptoman.blogger.ba
21/01/2013 23:56