beats by dre cheap

Prva objavljena zagonetka (5)

Nema mnogo enigmata za koje bih rekao da sam sa njima generacijski (relativno) blizu. Jedan od tih rijetkih je i Zoran Radisavljević. Taj detalj je bitan iz razloga što sam i više nego je uobičajeno upoznat s ličnom enigmatskom istorijom. Možda i iz razloga što kad imaš 16-17 godina, a počinješ se kao nešto baviti enigmatikom, generacijski bliske doživljavaš i kao neku vrstu "konkurencije", pa (u tim godinama) i malo pomnije pratiš šta će napraviti. Autor današnje priče je svestran enigmat, briljantan anagramist, autor zapaženih knjiga o anagramima, te jedan od pionira internetskog angažovanja na našem govornom području. I da ne zaboravim - šampion legendarnog kviza "Brojke i slova".

 

prisjeća se: ZORAN RADISAVLjEVIĆ, Novi Sad (Srbija) 


U osnovnoj školi imao sam drugara Sašu Kanazira, koji je za istoriju srpske enigmatike veoma značajan, premda je objavio samo dva indirekta u “Kvizu”. Naime, zahvaljujući njemu počeo je moj enigmatski put, koji će me dovesti do izvanrednih rezultata i na sam vrh srpske enigmatike. Verujem da je zbog toga srpski šah ostao bez odličnog velemajstora, pošto bih sa tom količinom energije i ljubavi koju sam posvetio enigmatici zasigurno stigao do najviše šahovske titule (a u pionirskim danima bio sam veliki talenat, tako da sam bez ikakvog trenera bio prvak Novog Sada i jedan od najboljih mladih igrača u Vojvodini).

Elem, Saša mi se jednog dana pohvalio kako mu je izašao indirekt u “Kvizu” (Mušica mi zuji…, fraza 3-4, rešenje: okolica), što je inače jedan od najstarijih zabeleženih indirekata srpskih autora. Ubrzo sam i ja počeo da smišljam indirekte, svidele su mi se i premetaljke (ta lepa reč iz meni nepoznatih razloga ovde nije zaživela), te su usledili neki početnički pokušaji. Ostalo mi je u sećanju da sam smislio premetaljku sa izmenom A, VOLI REKLAME - Oliver Mlakar i da sam mislio da je jako dobra :)

Došao je i taj 27. april 1983, a u tom trenutku imao sam 12 godina i 11 dana. U prethodna dva broja “Kviza“ nadao sam se da će mi barem nešto biti objavljeno, no džaba sam prelistavao časopis. I onda, na moje veliko iznenađenje, u broju 292 pojavio se rad koji je urednik nazvao “Spojeni antonimi“ (mada, ne znam čemu to kad je u pitanju klasični indirekt). Nije to bilo na stranama za mališane, nego na mestu gde objavljuju iskusni i afirmisani enigmati.


Spojeni antonimi
Veliki da
Fraza: 4-2
Rešenje: maline (mali ne)

Ubrzo je stigao i honorar od 224 dinara. Tačno se sećam da se moglo kupiti 4 litre “koka-kole“, one u staklenoj ambalaži. Nije bogzna šta, ali jednom dvanaestogodišnjaku to je mnogo značilo. Na iznenađenje mojih ukućana, rešio sam da taj novac (tada se to govorilo “dvadeset dve hiljade“, dodavane su dve nule valjda zato što je bila denominacija) čuvam kao Baja Patak svoj prvi zarađeni novčić! Trebalo je da prođe dosta vremena i da istrpim prilično pritisaka od strane starijeg brata kako bih shvatio da taj novac treba da se potroši.

Moj prvi anagram (zagonetka po kojoj sam poznat ne samo u Srbiji nego i u svetskim razmerama) morao je da pričeka malo duže. U “Kvizu“ br. 322, 20. juna 1984, pojavio se anagram MNOGA LOPTA VAN IGRE! (Prva nogometna liga), što je i za današnje standarde odličan rad, posebno s obzirom kakav se loš fudbal igra u svim ligama na području SFRJ.

Što se tiče prve enigmatske pobede, imao sam 12,5 godina i bio pobednik “Kvizovog” konkursa u sastavljanju pogađaljke reči (mastermajnd sa slovima). Rubriku je vodio Miljenko Lepšić, poznati majstor društvenih igara i jedan od kreatora kvizovke, i on dugo nije znao da mu radove šalje dečak. Meni je posebno bilo smešno kad bi Lepšić u rubrici napisao “drug Radisavljević”, mada me činilo i ponosnim to što sam ravnopravan u društvu starijih. Bio je to ujedno i moj prvi kontakt sa logičkim problemima. Ko bi onda rekao da ću dvadesetak godina kasnije biti selektor i kapiten reprezentacije Srbije na njenom prvom nastupu na svetskom prvenstvu!

 

Logičke zagonetke
http://cryptoman.blogger.ba
30/09/2010 23:59