Logičke zagonetke

logičke zagonetke ■ enigmatika ■ sudoku ■ kvizovi ■ zagonetne priče ■ anagrami ■ testovi inteligencije ■ zanimljivosti ■ za'ebancija

18.01.2013.

Sastavite bjelinu

izvor: "FENIKS" br. 470, 10.01.2013.

napisao: Pero Galogaža (gl. urednik)

 

Ne znam u čijoj su godini Kinezi, ali mi smo definitivno ušli u godinu križaljke. Naime, prije sto godina je Britanac (pazi...) Arthur Wynne u zabavnom prilogu lista "New York World" objavio prvu križaljku. Ustvari, bila je to prva moderna križaljka koja je imala i vodoravno i okomito jer raznoraznih ispunjaljki s riječima bilo je u nas još u 19. stoljeću. Kako je ta prva križaljka objavljena u prosincu te 1913., bit će još dosta vremena da obilježimo taj jubilej. Neki portali, a i vodeća zagrebačka zagonetačka revija, već su raspisali natječaje ali s anagramima. Valjda će na godišnjicu anagrama (a kad je to?) ići natječaj s križaljkama. I mi u Feniksu imamo pakleni plan za prvenstvo (Europe?, svijeta?) u sastavljanju križaljki i ukrštenica, ali otom potom, čekamo sponzore da se vrate sa skijanja. Za početak predlažem našim vrlim autorima križaljki da pokušaju ostvariti što veću bjelinu (talijansko-balkanski specijalitet) koristeći u njoj tog famoznog Arthura Wynnea. Bjelina s ocem križaljke može biti u bilo kojem dijelu mreže, ali format križaljke MORA biti neki od likova koji se objavljuju u Feniksovim izdanjima. Između ostalog to je zato kako bismo ta remek-djela mogli i objaviti. I ne brinite za ovaj neformalni natječaj, već su osigurane novčane nagrade: za prvaka 1.000, za drugoga 500 i za trećeplasiranog 300 kunića. Svima ostalima koji zadovolje kriterije objavljivanja udvostručit ćemo honorar.

O prvoj križaljci naručili smo i tekst od famoznog enigmatskog kroničara iz Jagodine, našeg povremenog suradnika Miroslava Živkovića. Kad se već naši cruciverbolozi ne javljaju.