Logičke zagonetke

logičke zagonetke ■ enigmatika ■ sudoku ■ kvizovi ■ zagonetne priče ■ anagrami ■ testovi inteligencije ■ zanimljivosti ■ za'ebancija

31.10.2012.

28. SOZAH i Dalmacija Open '12. (rezime)

Proteklog vikenda u hotelu SVETI KRIŽ u Arbaniji na Čiovu, na 28. SOZAH-u okupilo se 50-ak ljubitelja enigmatike i logike iz Hrvatske i susjednih država. U subotu 27. listopada održano je natjecanje u sastavljanju, a potom i u rješavanju zagonetaka, a paralelno s njima održan je tradicionalni logički turnir DALMACIJA OPEN 2012, dok je u nedjelju ujutro održan Trofej BOŽIVRAN - timsko natjecanje u rješavanju zagonetaka.

Na prvenstvu autora zagonetaka Hrvatske - PAZAH trebalo je sastaviti križaljku, premetaljku, klasični rebus, gornji kutnik i potiraljku, od kojih su se četiri bolje ocijenjena rada bodovali za plasman. Sudjelovala su 23 zagonetača, a nakon zbira ocjena žirija u sastavu: Zdenko Bakotić, Željko Bilankov i Miro Šarić, poredak prve trojice bio je sljedeći:
1. Boris NazanskyKvizorama (51),
2. Pero GalogažaFeniks I (46),
3. Zoran RadisavljevićSus(j)edi (44 boda).

Njih trojica su bili i predvodnici svojih ekipa za EPAZAH:
1. KVIZORAMA – Nazansky, Karačić Skopal (127),
2. FENIKS I – Galogaža, Kvalić, Jandragić (124),
3. SUS(J)EDI – Radisavljević, Bovan, Soldo (108 bodova).

Prvenstvo odgonetača Hrvatske – POH održano je u dva kruga: ENIGMOTEKA – zadaci uglavnom enigmatske prirode, ELQ TEST s enigmatsko-logičkim zadacima, u kojima je do izražaja došla kombinatorika rješavača. Nastupilo je 27 rješavača, a zbirom oba natjecanja troje prvoplasiranih bili su:
1. Pero GalogažaFeniks I (330),
2. Goran VodopijaLogo (295),
3. Darko GalićVAZAK (283 boda).

Prva tri mjesta EPOH-a zauzele su njihove ekipe no u malo drugačijem redoslijedu:
1. FENIKS I – Galogaža, Jandragić, Ivankov (783),
2. VAZAK – Galić, Nazansky, Čotić (706),
3. LOGO – Vodopija, Kvalić, Grđan (700 bodova).

Trofej BOŽIVRAN je timsko natjecanje gdje su trojke zajedno rješavali zadatke, a konačni poredak bio je sljedeći:
1. FENIKS I – Galogaža, Jandragić, Kvalić (246),
2. FENIKS II – Ivankov, Pavić, Ricijaš (228),
3. KVIZORAMA - Karačić, Nazansky, Ozdanovac (214).
Iza njih su se plasirali: 4. VAZAK – Čotić, Galić, Jagar-Čotić, 5. EKBV – Čogelja, Reić Tomaš, Štambuk, 6. SUS(J)EDI – Bovan, Radisavljević, Soldo, 7. ZAKOS -  Dubrović, Kraus, Marinić,  8. Goran, Grga, Tunjo, te 9. KZS – Katarina, Zrinka, Strac.

Autori zadataka za POH i Trofej BOŽIVRAN su bili: Željko Bilankov, Miro Šarić, Zdenko Han i Luka Pavičić. U Enigmoteci je Pero, od mogućih 300, ostvario 173 boda, što je relativno loš postotak, te je očito bilo previše zadataka za zadano vrijeme od 100 minuta. Ipak, gledajući rješivost zadataka nisu odgonetnuta svega tri zadatka: jedan Rebusino, Školjka sa čahurom - radi krivog naziva (pisalo šarada), te Zagonetni CRO-duet kod kojeg očito nije prepoznato da se radi o palindromu. Obzirom da je Goran u zadanom vremenu (90 minuta) riješio sve zadatke, ELQ Test je očito dobro dimenzioniran. Na Trofeju BOŽIVRAN pobjednička ekipa FENIKS I  je, od mogućih 333, sakupila 246 bodova, što je solidan rezultat. Analizirajući rješivost svih timova, neriješene su ostale sljedeće zagonetke: Premetaljka o srpskom akademiku iz Splita i jedan Logogrifni rebus, te nekoliko pojmova u Klinu i jednom Magičnom kvadratu. Sve u svemu, mislim da su pripremljeni zadaci bili raznovrsni i primjereni za Prvenstvo Hrvatske, te da su, bez obzira na sitne tiskarke greške, rješavačima ipak bili zanimljivi za odgonetanje.
Za logičko natjecanje DALMACIJA OPEN 2012 zadatke su sastavili Siniša Hrga, Alfredo Ivankov, Petar Štambuk i stalni suradnik iz Turske Serkan Yürekli, te Luka Pavičić. Nastupilo je 10 logičara, a troje prvoplasiranih bili su: 1. Goran Vodopija (628), 2. Zrinka Kokot (486) i 3. Sanda Reić Tomaš (459 bodova).
Povodom jubileja, 30 godina djelovanja, EK Božidar Vranicki za učesnike je osigurao prigodne poklone, medalje za sva natjecanja, ugravirane stalke sa znakom Kluba za pobjednike POH-a i PAZAH-a, te pismo-torbice za najboljeplasirane dame u enigmatskom i logičkom natjecanju, kao i nagrade za logičare. Kolega Slavko Bovan iz Kikinde je donirao tri knjige križaljaka Kikindski mamut - Slavko Bovan i suradnici, a Feniks je na poklon dao prigodne knjige, dok je HZS osigurao pehare za timske pobjednike. Završnom ručku je prisustvovao hrvatski glumac Žarko Radić sa suprugom, koji je pripomogao domaćinu pri dodjeli nagrada najboljima.
U nedjelju se rastasmo sa željom da se vidimo dogodine u Osijeku.

Luka Pavičić, predsjednik EKBV


NAPOMENA: Komentare vezane uz SOZAH možete ostavljati ispod prednajave, da bismo ih (zajedno sa onima uz ranije tekstove vezane uz SOZAH) imali sve na jednom mjestu..