Logičke zagonetke

logičke zagonetke ■ enigmatika ■ sudoku ■ kvizovi ■ zagonetne priče ■ anagrami ■ testovi inteligencije ■ zanimljivosti ■ za'ebancija

23.10.2011.

Iz moje enigmatske torbe (40)

TOPOVSKA HRANA - LAK POSAO

piše: Jovan Nedić


Iz "Vazakovog biltena" broj 94 (10. XII. 1990) prenosim još jedan od svojih "Enigmatskih zapisa" (kome su za ovu priliku dodane napomene):
Pročitajte polako rješenje Mahmutovićeve[1] slogovne križaljke: DVOUMLJE, PROČELJE, ČISTOPIS, STRELIČAR, BIČAR, PLAMIŠTE, BILJARSTVO, NITI, TRIODA, BACANJA, STVORENJE, ČAROBNIK, (okomito) DVORAC, PLANINARSTVO, STREMITI, LJEČILIŠTE, BANJE, STOČAR, TRICA, PROPIS, BIONJAČA, BILJARDA, LJEVIČARSTVO, DUŽNIK. Osjećate li ono što bismo mogli nazvati križaljkaškom muzikom? Ako ne osjećate, pročitajte rješenje više puta. Ovaj sastavak može poslužiti kao sredstvo "u borbi za užitak" (poput "švepsa" u borbi za OSSOSSO[2]).

Skrećem vam pažnju i na "naslovno-nazadnu"[3] skandinavku Nedjeljka Nedića i Franje Perkovića[4]. U prvom vodoravnom redu, prvoj i posljednjoj okomitoj koloni nalaze se tri svježe sintagme: TRŽIŠNA PRIVREDA, TOPOVSKA HRANA i APELACIONI SUD. U takav okvir nije bilo lako uklopiti tri tematska pojma kao što su PSIHOMODO POP, SEXY MAGAZIN, DAVOR GOBAC, pa je to ostavilo traga na raspored crnih polja i na sadržaj križaljke[5].

Ne bih tu skandinavku ni spominjao da TOPOVSKA HRANA nije definirana opiskom "Simbolički izraz za lak posao". Ne znam kako je došlo do takvog opiska, no rječnik Matice srpske kaže nešto sasvim drugo: "topovska hrana, hrana za topove - vojnici i narod koji se olako bacaju u bitku; žrtve rata". Gdje je tu "lak posao"?


[1] Aladin Mahmutović iz Maglaja, rođen 1956. u Doboju.
[2] Ossosso – riječ iz nekadašnje reklame za "šveps" (0:02-0:32):


[3] "Naslovno-nazadna" – ona koja se nalazi i na naslovnoj i na zadnjoj stranici, kao što je to bio slučaj sa naslovnim skandinavkama u "Mini Čvoru".
[4] Ta skandinavka još je jedan primjer zajedničkih enigmatskih radova iz ondašnjih vremena, a sastavili su je Nedjeljko Nedić iz Tolise kod Orašja u BiH (rođ. 1962) i Franjo Perković iz Črnkovaca kod Donjeg Miholjca (rođ. 1958).
[5] Iz današnje perspektive gledano, iz skandinavke bi se mogla izbaciti dva crna polja, a da sadržajno ne izgubi na kvalitetu. Time bi, zapravo, dobila na kvalitetu jer bi imala manje crnih polja i bolju povezanost.
Naime, u srednjem dijelu, umjesto SYM + KI, moglo bi SYRENA (opera-balet poljskog kompozitora Witolda Maliszevskog), pa bi onda okomito umjesto NOMINIRATI išla NOMINACIJA (uz još nekoliko sitnijih izmjena).
U donjem lijevom kutu, umjesto AZA + A, moglo bi AZIJA (uz još nekoliko sitnih izmjena).